«Літоўская гаспадыня». Пра смачныя шынкі

1856
П. Леванович. Фото: z-narodnai-skarbonki-polatciny2018.blogspot.com
У маім вясковым дзяцінстве шынкі былі нечым звычайным. Забілі кабана – адрэзалі заднюю лапатку, і далей бабуля ведае, што з ей рабіць, як прыгатаваць. Зараз пра шынку даводзіцца чуць як пра нешта іншапланетнае. Запытаешся на кірмашы – у гандлярак круглыя вочы. «Не, не чулі!» Пра магазіны я наогул маўчу. «Літоўская гаспадыня» распавядзе пра тое, што гэта такое – шынка, і як яе магчыма смачна прыгатаваць. Рэцэпт, паміж іншым, пятнаццатага стагоддзя.

Што гэта такое, шынка?

Шынкі – гэта заднія і пярэднія свіныя лапаткі, на якіх пакінулі скуру. Выгадней рабіць шынкі з маладых, па году, парсюкоў, калі іх адкормлівалі, чым са старых кабаноў. Са старых зразаюць тоўстую і тлустую скуру разам з салам, а з абрэзаных лапатак робяць кумпякі.

Літоўская гаспадыня. Гатуем шынку. Фота мае ілюстрацыйны характар
Літоўская гаспадыня. Гатуем шынку. Фота мае ілюстрацыйны характар

А ці есць шынкі за мяжой?

За мяжой, менавіта ў Гамбургу, дзе гатуюць вядомую вяндліну, да дзевяці фунтаў солі дабаўляюць пяць лотаў салетры і фунт цукровага пяску. Атрыманай сумессю націраюць яшчэ цёплае мяса, пакуль яно ляжыць на стале і астывае. Затым, як і ў нас, складваюць у пасудзіну і пасыпаюць рэшткамі тае сумесі. Праз некалькі дзён абсушаныя на ветры шынкі вэндзяць, як звычайна, у коміне ці вяндлярні. Я спрабавала ў сябе так рабіць і ўпэўнілася, што цукар надае шынкам больш крохкасці, але ж у такой вяндліне хутчэй заводзяцца чарвякі, чым у нашай.

Як рабіць слушна?

Часта нават самыя лепшыя шынкі псуюцца ад няўмелага іх прыгатавання, таму напішу тут, як трэба іх рыхтаваць. Спачатку неабходна падняць верхнюю скурку і нашпігаваць шынку, гэта значыць паўтыкаць гваздзіку, вылажыць лаўровым лістом, а потым апусціць скуру, абляпіць шынку з усіх бакоў хлебным цестам і паставіць у печ. Калі хлеб спячэцца, шынку вымаюць з печы і адразу абломліваюць хлебную абалонку. Маленькія шынкі з маладых парсюкоў не запякаюць у цесце, а толькі вараць у вадзе. Адразу ж, як згатуюцца, іх дастаюць, бо, знаходзячыся ў цёплай вадзе, яны могуць сапрэць і страціць крохкасць, стаць валакністымі. Шынка самая смачная, калі яе ядуць цёплай. Некаторыя аддаюць перавагу сырым, добра закопчаным і лічаць іх больш апетытнымі і карыснымі.

Смачна есці!

Вокладка кнігі Літоўская гаспадыня
Вокладка кнігі Літоўская гаспадыня